Potraviny Bohaté na Vápnik Posiľnujú Kosti a Zabraňujú Osteoporóze | Krehké Kosti

OSTEOPORÓZA A VÝŽIVA -
VÁPNIK PRE SILNÉ KOSTI

VÁPNIK (KALCIUM)

Vápnik je základnou stavebnou zložkou kostného tkaniva. V ľudskom tele je však jeho funkcia oveľa dôležitejšia. Je kľúčový pre činnosť srdca, svalov, nervov a zrážanlivosť krvi. Organizmus si striktne stráži hladinu vápnika v krvi a v prípade poklesu ju doplní vápnikom z kostí. V prevencii a liečbe osteoporózy je dostatočný príjem vápnika absolútnou podmienkou!


ÚLOHA VÁPNIKA V ĽUDSKOM TELE

Úloha vápnika v ľudskom tele

OBSAH VÁPNIKA V POTRAVINÁCH

Obsah vápnika v mg/kg
Ikona kurčaťa Ryby 60 — 5 200
Bravčová pečeň 60 — 170
Ikona mäsa Hovädzie mäso 30 — 150
Ikona rýb Kuracie mäso 60 — 130
Bravčové mäso 50 — 90
Obsah vápnika v mg/kg
Ikona jogurtu Syr 1 500 — 12 000
Jogurt 1 400
Ikona syra Mlieko 110 — 1300
Cottage syr 600 — 800
Obsah vápnika v mg/kg
Ikona vaječného žĺtka Vajcový žĺtok 1 300 — 1 400
Ikona vaječného bielka Slepačie vajcia 550 — 570
Vajcový bielok 50 — 110
Obsah vápnika v mg/kg
Ikona obilného chleba Celozrnný chlieb 140 — 650
Pšenica 230 — 500
Ikona pšeničnej múky Pšeničná múka 130 — 260
Lúpaná ryža 50 — 110
Obsah vápnika v mg/kg
Ikona sóje Sója 2 560
Ikona fazule Fazuľa 1 130
Šošovica 760
Ikona sójového mlieka Hrach 640
Sójové mlieko 40
Obsah vápnika v mg/kg
Ikona špenátu Špenát 700 — 1 250
Šalát 400 — 600
Ikona cibule Kapusta 300 — 500
Ikona mrkvy Mrkva 240 — 480
Cibuľa 200 — 440
Ikona papriky Hrášok 260 — 410
Karfiol 360
Ikona paradajok Zemiaky 100 — 230
Rajčiny 60 — 140
Obsah vápnika v mg/kg
Ikona mandle Mak 12 620
Ikona orechov Mandle 2 500
Lieskové orechy 1 810
Ikona jahody Vlašské orechy 900 — 1 000
Pomaranče 400 — 730
Ikona jablka Jahody 180 — 260
Ikona banánu Banány 50 — 120
Jablká 30 — 80
Obsah vápnika v mg/kg
Ikona minerálnej vody Minerálna voda 380
s vysokým obsahom
vápnika
380


POTRAVINY OBSAHUJÚCE VÁPNIK

Obrázky mliečnych výrobkov

Mliečne výrobky

Mlieko, jogurt, syr a iné mliečne výrobky obsahujú vápnik, ktorý telo ľahko vstrebáva a využíva.

Ryby s jemnými kosťami

Ryby s kosťami takými jemnými, že ich možno konzumovať, ako napríklad sardinky z konzervy a losos, obsahujú vysoké množstvo vápnika.
Ryby s jemnými kosťami
Zelenina

Zelenina

Veľa zeleniny, ako je brokolica, špenát a kapusta, je zdrojom vápnika. Pozor na niektoré druhy zelenej zeleniny obsahujúce kyselinu šťaveľovú a listovú, ktoré môžu nepriaznivo ovplyvňovať jeho vstrebávanie (napríklad rebarbora, špenát alebo kel).

Mandle

Obsahujú najvyšší podiel cenných živín spomedzi všetkých orechov. Okrem vápnika sú bohaté na vlákninu, zinok, železo, selén, meď, horčík, fosfor, draslík, sodík, mangán, luteín, omega-6 mastné kyseliny, vitamíny A, B, a E.
Mandle
Potraviny obohatené o vápnik

Potraviny obohatené o vápnik

Mnoho potravín je obohacovaných o vápnik vrátane ovocných džúsov, nápojov zo sóje a ryže alebo napríklad tofu, čo uľahčuje prijať dennú odporúčanú dávku vápnika.

Vápnik vo výživových doplnkoch alebo tabletách

Ak nie je príjem vápnika v strave dostatočný, je potrebné doplniť ho vo forme výživových doplnkov. V prípade liečby osteoporózy vhodný prípravok s obsahom vápnika a jeho dávkovanie určí lekár.
Odporúčaný príjem vápnika: 1 000 — 1 200 mg denne

VÁPNIK V STRAVE

Jedlo bohaté na vápnik
Dobrá správa: 87 % všetkých žien vo veku viac ako 65 rokov dosahuje denný odporúčaný príjem vápnika. ALE: zostáva stále zvyšných 13 % žien. Našťastie, nie je ťažké obohatiť stravu o vápnik. Zbiehajú sa vám sliny pri predstave sladkých zemiakov s bielym jogurtom, pečených zemiakov posypaných nastrúhaným syrom, šaláte s kúskami syra brie alebo fety posypaného orechmi alebo by ste sa potešili odmene v podobe našľahaného kapučína či horúcej čokolády? Majte na pamäti, že syry, mlieko a jogurty s nižším obsahom tuku sú pre vás vhodnejšie v porovnaní s tými, ktoré majú vysoký obsah tuku. Aj keď znížite objem kalórií a nasýtených mastných kyselín konzumáciou mliečnych výrobkov s nižším obsahom tuku, tieto tiež obsahujú bielkoviny potrebné na rast a obnovu zdravých svalov a kostí. A ak máte intoleranciu laktózy, môžete konzumovať mlieko neobsahujúce laktózu, alebo jogurty so živými kultúrami. Alternatívne môžete užívať laktózové tablety alebo kvapky. Porozprávajte sa o svojej špecifickej situácii s lekárom a uistite sa, že je váš príjem vápnika v strave dostatočný pre optimálny zdravotný stav.